Avrupa Patent Ofisi ücretlerinde değişiklik yaptı

Mete Mercan,


Official Fees - EPO

Fotoğraf: VisualHunt


Avrupa Patent Ofisi 1 Nisan 2018'den itibaren geçerli olmak üzere resmi ücretlerinde bir dizi değişikliklere gideceğini duyurdu. Duyuruda çoğu ücretin aynı kaldığı görülüyor. Ancak araştırma ücreti, temyiz ücreti, başvuru ücreti gibi bazı ücretlerinde önemli güncellemeler yapıldığı gözleniyor.

Araştırma Ücreti

EPO haricinde başka bir ofis tarafından araştırma raporu düzenlenen PCT başvurularında, başvuru sahiplerinin EPO’ya ek araştırma raporu (supplementary search report) düzenlemesi için ek araştırma ücreti (supplementary search fee) ödemesi gerekiyor. PCT aşamasında araştırma raporunun Amerikan Patent Ofisi, Japon Patent Ofisi, Kore Patent Ofisi, Çin Patent Ofisi, Rusya Patent Ofisi veya Avustralya Patent Ofisi tarafından düzenlenmiş olduğu durumlarda ek araştırma ücretine 190 EURO indirim uygulanıyordu. 1 Nisan 2018 tarihinden itibaren belirtilen ofisler tarafından düzenlenen araştırma raporlarına ilişkin bu indirim uygulamasına son verilecek ve başvuru sahiplerinin normal tarifede belirtilen ücreti indirimsiz ödemesi gerekecek.

Temyiz Ücreti

1 Nisan 2018 tarihinden itibaren EPO temyiz ücreti büyük ölçekli firmalar için 1,880 EUR’dan 2,225 EUR’ya çıkarılacak. Bununla beraber mevcut ücret temyizin bir kişi, küçük veya orta ölçekli firma, üniversite, kamu araştırma kurumu veya kar amacı gütmeyen bir örgüt tarafından dosyalanması halinde aynı kalacak.

Elektronik Başvuru

EPO geleneksel olarak dokümanların elektronik olarak dosyalanmasını teşvik ediyor. Bu nedenle, elektronik olarak başvuruların yapılması hallerinde başvuru ücretinde indirim uyguluyor. Yeni ücret tarifesinde elektronik olmayan yöntemlerle (post veya faks) yapılan başvurulara ilişkin başvuru ücreti artırım sonucunda 250 EUR olacak. Buna karşın elektronik ortamda dosyalanan başvurulara ilişkin başvuru ücretlerinde bir artırıma gidilmedi ve başvuru ücreti 120 EUR olarak kaldı.

Öte yandan, 1 Nisan 2018’den itibaren tarifname, istemler, özet ve çizimleri gibi dokümanların “karakter kodlu formatta” dosyalanmaları halinde başvuru ve tescil ücretleri gibi ücretlere ek indirim imkânı getiriliyor. EPO’nun dokümanların karakter kodlu formatta dosyalanmasına imkân verecek yapıyı kurması henüz sonuçlanmadığından bu indirimleri elde etmek şuan için mümkün olamayacak. Ancak çok kısa bir süre içerisinde bu imkânı EPO’nun başvuru sahiplerine sunması bekleniyor.

PCT Başvuruları

1 Nisan 2018 tarihinden itibaren, Uluslararası Araştırma Otoritesi veya Uluslararası Ön İnceleme Otoritesi olarak EPO’ya ödenmesi gereken ücretlerde de indirime gidiliyor. Uluslararası araştırma ücreti ve uluslararası ön inceleme ücreti 100 EUR kadar düşürülecek. Ek olarak, EPO’nun uluslararası ön inceleme raporu düzenlediği durumlarda Avrupa patenti inceleme ücretinde uygulanan %50 indirim de %75’e çıkarılacak. Bu indirimlerle daha fazla başvuru sahibinin PCT başvurularında EPO hizmetlerinden yararlanması amaçlanıyor.




Etiketler

Araştırma Ücreti Avrupa Patent Ofisi EPO İnceleme Ücreti Temyiz Ücreti

İLETİŞİM