Avrupa patentleri Kamboçya'da geçerli olabilecek

Mete Mercan,


Avrupa Patent Ofisi (EPO)

Fotoğraf: Handelsblatt Global


Kamboçya ve Avrupa Patent Ofisi (EPO) arasında imzalanan "Validasyon Anlaşması" sayesinde 1 Mart 2018 tarihinden sonra yapılan Avrupa patent başvuruları tescile hak kazanmaları durumunda Kamboçya’da geçerli kılınabilecekler.

Validasyon anlaşmaları Avrupa Patent Sözleşmesine (EPC) dâhil olmayan ülkelerle Avrupa Patent Ofisi (EPO) arasında yapılıyorlar. Bu türden ilk anlaşma 2015 yılında Moldova ile yapılmış ve takibinde Tunus ve Fas da benzer şekilde EPO ile validasyon anlaşmaları imzalamıştı. Kamboçya Avrupa Patent Ofisi ile validasyon anlaşması imzalayan ilk Asya ülkesi oldu.

Validasyon anlaşmasını imzalayan ülkeler “validasyon ülkesi” olarak adlandırılıyorlar. Bu ülkelerin Avrupa ülkesi olmaları gerekmiyor. Validasyon anlaşması ile Avrupa patent başvuruları başkaca bir incelemeye tabii olmaksızın validasyon ülkelerinde geçerli kılınabiliyorlar. Validasyon ülkesinde geçerli kılınan Avrupa patenti ulusal patentlerle aynı korumayı sağlıyor.

Avrupa patent başvurusunun validasyon ülkelerinde koruma elde etmesi için EPO tarafından belirlenen süreler içinde başvuru sahiplerinin validasyon ülkesini belirtmeleri ve talep edilen ücretleri ödemeleri gerekiyor.




Etiketler

Kamboçya Avrupa Patent Sözleşmesi EPC Avrupa Patent Ofisi EPO Validasyon

İLETİŞİM